Når ponybarnet lige pludselig vokser, sidder skævt og drømmer om stor hest….

De vokser jo, de kære børn og bliver længere og lige pludselig er de snart for gamle og for langbenede til at ride på drømmeponyen. I den proces sker der rigtig mange ting i kroppen – ting der gør det sværere at ride og ting som er svære at forstå for både barn og forældre.

En kort forklaring er, at når vi vokser, så er det vores knogler der vokser, – og knogler vokser ikke nødvendigvis lige hurtigt i overalt. Muskler, ledbånd og bindevæv, skal vænne sig til at blive længere og det kan godt give en del ubehag og gøre det svært at styre kroppen. Hos nogle, hvis de vokser rigtig meget en periode, kan de resultere i deciderede smerter og give overbelastningsskader.

Her er det vigtigt at kende sit barn. Er barnet normalt en sejt rytter, som pludselig ikke synes at det er så sjov at ride fordi det gør ondt, eller det er blevet svært at sidde lige, så er det tid til at komme til fysioterapeut. Lægen vil nemlig ofte sige, ”det er vokseværk, – tag en pause med ridningen” og hvem har lyst til det i uanet tidshorisont, når der står en pony/hest og æder os ud af huset…

Oftest kan mange af problemerne afhjælpes med øvelser, som man kan lave hjemme i stuen med få træningsredskaber. Strækøvelser, styrke af coremuskulaturen og balanceøvelser, så musklerne igen kan samarbejde i deres nye længde. Det vigtigste er at ponyrytteren igen får tillid til egen krop, da processen er lang og rejsen til at kunne sidde på en stor hest tager tid.

Mange ponyryttere stopper af den årsag, når de skal til at ride en stor hest. Hestens ryg er meget bredere for rytterens bækken at være på end ponyens, hesten går med meget større skridt end en pony, – og det stiller store krav til bækkenets bevægelighed og styrken i musklerne omkring bækkenet.  Hvis du klemmer dig fast eller holder dig fast i tøjlen på en hest, så vare det ikke længe før hesten synes det er ubehageligt at have rytteren på ryggen, – og så er der risiko for at det 5-600 kg. store dyr prøver at slippe af med rytteren. Det er ikke en god ide for nogle parter…

Hos Fit4you kan du få et ryttertjek og et træningsprogram, der tilgodeser lige nøjagtig dit eller dit barns problemstillinger. Det kan foregå online eller på klinikken i Gørløse.